• VALENTÍNSKA POŠTA

        • 10. 2. 2022
        • Chceš niekoho potešiť a vyčarovať mu úsmev na tvári? Tak neváhaj a priprav pre neho valentínku!

          Pozdravy plné lásky môžete do 14.2.2022 vhodiť do valentínskej krabice pri vstupe do školy.

          Nezabudnite uviesť meno a triedu adresáta, aby sa váš odkaz dostal do správnych rúk.

          V deň sv. Valentína ich budú „Amorkovia“ roznášať určeným adresátom.

        • MÁME POSTUP DO FINÁLE CELOŠTÁTNEHO KOLA SKILLS SLOVAKIA

        • 6. 2. 2022
        • Postarala sa oň Marianna Blanáriková z III.B.

          Žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl Slovenska v odbore kuchár a cukrár sa koncom januára predstavili v semifinálových kolách celoslovenskej súťaže SKILLS SLOVAKIA GASTRO JUNIOR METRO CUP 2022, pričom šiesti najlepší postúpili do celoštátneho finále. Naša Marianna skončila na krásnom 4. mieste.

          Finále Skills Slovakia sa na jar uskutoční na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe.

          Ďakujeme Marianne za reprezentáciu.

           

        • Zostaňte láskaví aj vtedy, keď sa vám zdá, že svet je úplne iný

        • 30. 1. 2022
        • Aj žiaci našej školy sa chceli malou sladkosťou POĎAKOVAŤ tým, ktorí obetavo pomáhajú v rôznych ťažkých životných situáciách.

          Sladké koláčiky sme odniesli na covidové oddelenie FNsP Prešov. Obetavým záchranárom a hasičom sme pribalili k sladkostiam aj mini hamburgery.

        • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA

        • 27. 12. 2021
        • Dňa 9.12.2021 sa žiaci V.A triedy zúčastnili školského kola Ekonomickej olympiády. Je to celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií, ktorá je určená študentom stredných škôl. Svojím poňatím prispieva k ďalšiemu rozvoju kľúčových schopností a znalostí študentov v ekonómii. Súťažiaci majú možnosť byť prijatí na vysokoškolské štúdium vybraných partnerských univerzít bez prijímacích skúšok, či vyhrať vecné ceny, ako notebook, mobilný telefón, čítačku elektronických kníh, ekonomickú literatúru a ďalšie.  

          Najúspešnejšími súťažiacimi v našom školskom kole boli dvaja žiaci, ktorí postupujú na krajské kolo. Blahoželáme Judite Kollárovej a Bohdanovi Shevchenkovi.

        • OTVORENIE ČITÁRNE

        • 9. 12. 2021
        • Hotovo, je to tu!

          Po úspešnej rekonštrukcii jednej málo využívanej učebne vznikla na našej škole nová ČITÁREŇ.

          Ďakujeme všetkým, ktorí neváhali a prispeli darovanými knihami.

          Tie už sedia v novej knižnici a sú vám k dispozícii. Môžete si  čítať v škole, alebo si knihu požičať  domov. Nezabudnite ju však po prečítaní vrátiť!

          Darovať knihu škole môžete kedykoľvek a rozšíriť tak našu knižnú ponuku.

          Ešte raz ďakujeme všetkým darcom a želáme príjemne strávené chvíle s knihou v ruke.

          „ Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.“

           

          Pravidlá výpožičiek kníh

          1. Pred vstupom do čitárne použi návleky na topánky.

          2. Môžeš si požičať knihu, ktorá ťa zaujala.

          3. Prečítaj si ju v škole, alebo si ju zober so sebou.

          4. Po prečítaní knihu vráť na pôvodné miesto.

          5. Nepoškoď knihu, staraj sa o ňu ako o vlastnú.

          6. V čitárni nejedz a nepi nápoje.

           

        • MIKULÁŠ

        • 9. 12. 2021
        • Šiesty december je deň, kedy sa deti ale aj dospelí tešia na bradatého pána s veľkým bruchom v červenom plášti s obrovským vrecom plným sladkých dobrôt. Ani naša škola nebola výnimkou.

          Mikuláš prišiel na našu školu aj so svojimi pomocníkmi čertmi a anjelom. A takto spríjemnili deň žiakom ako aj učiteľom našej školy.

          Toto veselé dopoludnie pre našu školu pripravili členovia ŽŠR.  

        • Baristický kurz

        • 22. 11. 2021
        • Keď sa povie slovo barista, ľudia si hneď predstavia človeka, ktorý vám nakreslí do cappuccina labuť, či váš portrét. Avšak barista je v prvom rade človek, vďaka ktorému máte vo vašej šálke príjemnú chuť, ktorá vám spraví deň krajším. Baristom sa môže stať každý. Stačí len chcieť. A naši žiaci chceli. Zúčastnili sa Základného baristického kurzu a získali cenné odborné vedomosti a zručnosti, ktoré budú môcť využiť vo svojej praxi.

        • Deň židovskej kuchyne

        • 21. 11. 2021
        • Jedlá pripravené podľa receptov židovskej kuchyne obohatili jedálny lístok našej školy. Žiaci dosiahli autenticitu pokrmov aj vďaka pravej macesovej múke, ktorú našej škole podarovala Židovská náboženská obec Prešov.

          Chutné macesové knedličky do polievky, kuracie stehná na víne po židovsky, či tradičné chanukové šišky pripravovali žiaci V.A triedy pod vedením majsteriek Frištykovej a Strojnej. Atmosféru posilnili aj vkusnou dekoráciou reštaurácie. Pripojili sa aj prváci z I.C triedy s pani majsterkou Horovskou, ktorí s výzdobou miestnosti pomáhali.

          Židovská kuchyňa vychádza zo zákonov, ktoré platia už tisícročia. Náboženstvo bolo základom ich prežitia a tým aj uchovávania náboženskej identity. Preto museli byť bezvýhradne dodržiavané všetky predpisy a zvyklosti, vrátane stravovacích.

          Židovská kuchyňa je ovplyvnená židovskými stravovacími zákonmi (kašrut), židovskými sviatkami a tradíciami sabatu (šabatu). Vplývalo na ňu aj to, v ktorej krajine sa tento národ usadil, či netrpel nedostatkom... a preto aj tu platia odlišnosti. 

          História židovskej kuchyne začína kuchyňou starých Izraelitov. Ako sa židovská diaspóra rozrastala, vyvinuli sa rôzne štýly židovskej kuchyne. Charakteristickými štýlmi židovskej kuchyne sú Ashkenazi, Sefardi a Mizrahi. Nechýbajú ani jedlá židovských komunít z Etiópie, Iránu a Jemenu.

          Jedlo konzumované príslušníkom ortodoxnej obce musí byť kóšer. Na konzumáciu sú vhodné len "čisté" druhy zvierat, patria k nim párnokopytníky – kravy, ovce, kozy a vysoká zver. "Nečisté" sú prasa, ale i kone, somáre, zajace a králiky. Z vtákov sa môžu konzumovať husi, kurčatá, kačice, bažanty, jarabice a prepelice. Prirodzene, usmrtené musia byť predpísaným rituálnym spôsobom.

          A ryby? Medzi vhodné patria všetky druhy, ktoré majú šupiny a ktoré kladú ikry. Úhory a jesetery sa teda považujú za nečisté – trefe.

          Jednou z hlavných zásad prípravy pokrmov v židovských domácnostiach je mať jednu sadu hrncov, tanierov, príborov i utierok na mäsité jedlá a inú sadu na varenie mliečnych pokrmov.

          V chudobných rodinách, kde nemali viacero nádob, hrnce aspoň zaparovali vo vriacej vode. Nie je  teda možné variť mäsité jedlá spolu s mliekom, čiže ani polievky, mäso či omáčky dopĺňať smotanou. Po konzumácii mäsa musí uplynúť aspoň šesť hodín, aby sa mohlo piť mlieko.

          Zo židovskej kuchyne tiež pochádza slovo kóšer znamenajúce v pôvodnom význame čistý/povolený.

        • 9.11. - Medzinárodný deň proti fašizmu a antisemitizmu

        • 9. 11. 2021
        • Tento deň je spomienkou na obete Krištáľovej noci v Nemecku. Počas nej v roku 1938 bolo desivým besnením príslušníkov SS a SA zavraždených viac ako 90 Židov a stovky ťažko ranených. Ulice boli zaplnené sklenými črepinami z výkladov, okien židovských domov, bytov, obchodov a synagóg. Následne bolo 30 000 Židov zatknutých a deportovaných do koncentračných táborov. Pri tejto príležitosti sa konajú podujatia na pripomenutie týchto hrôz s cieľom varovať pred ich opakovaním a na protest proti súčasnej forme fašizmu a antisemitizmu. Aj žiaci našej školy navštívili krásne dochovanú prešovskú synagógu, zo záujmom si vypočuli sprievodné slovo a zapálili sviece pri tamojšom pamätníku obetiam holokaustu.

          Tento deň je zároveň  Svetový deň slobody – tento sviatok vyhlásil bývalý americký prezident George Bush v roku 2002. V tento deň roku 1989 bol zbúraný Berlínsky múr a ukončený komunistický útlak. Deň je oslavou víťazstva nad komunizmom, oslavou sily slobody a demokracie, oslavou ľudských práv, slobôd a ľudskej dôstojnosti.

        • Workshop stredných škôl

        • 31. 10. 2021
        • Začiatkom mesiaca sa žiačky našej školy zúčastnili Workshopu stredných škôl, ktorý zorganizovala Súkromná základná škola DSA Prešov. Žiakom sme predstavili našu školu a ukázali sme budúcim stredoškolákom kúzlo nášho umenia. Pevne veríme, že niektorí z nich sa stanú aj našou súčasťou a prežijú s nami úžasnú MLADOSŤ. 

        • Chutné maškrty

        • 27. 10. 2021
        • Máte chuť na sladké a nechce sa vám piecť? Naši šikovní žiaci vám ponúkajú možnosť objednať si takéto chutné cheesecakes. Cena celej torty je 18 €, cena ozdobenej je 20 €. Svoj záujem môžete nahlásiť p. majsterke Strojnej.  

        • BARMANSKÝ KURZ

        • 26. 10. 2021
        • V mesiaci december sa na našej škole bude opäť organizovať BARMANSKÝ KURZ, ktorý je určený pre každého záujemcu, aj začiatočníka, ktorý sa chce v tejto oblasti vzdelávať a rozšíriť tak svoje portfólio vedomostí a zručností.

          Cena kurzu bude 120 €. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 15.11.2021 u p. majsterky Krasnayovej. 

      • DARUJ KNIHU ŠKOLE
        • DARUJ KNIHU ŠKOLE

        • 22. 10. 2021
        • Vážení kolegovia, milí študenti! 

          22. október je Medzinárodným dňom školských knižníc, ktorý sa pripomína od roku 1999. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní mládeže. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

          Pri tejto príležitosti naša škola vyhlasuje aktivitu DARUJ KNIHU ŠKOLE.

          Milovníci kníh si budujú svoje vlastné knižnice, ktoré im prinášajú potešenie a radosť. Niekedy sa stane, že sa vo vašej knižnici objaví kniha, ktorú už poznáte naspamäť a nepotrebujete ju, alebo sa nedopatrením v knižnici nájdu dva rovnaké exempláre. V takom prípade neváhajte a prineste ich do školy. V novozrekonštruovanej čitárni si nájdu svoje miesto a určite aj vďačných čitateľov. Knihy, ktoré chcete darovať, prineste Mgr. Antónii Jadušovej.

          „Daruješ knihu – daruješ lásku, úsmev, nádej, poznanie a príjemne strávený čas!“

          Všetkým darcom už teraz ďakujem a teším sa na spoločné čitateľské zážitky.
          Mgr. Antónia Jadušová, PhD

        • Deň zdravej výživy

        • 24. 10. 2021
        • 16. október je Svetový deň výživy už od roku 1981. Oslavuje sa na základe rozhodnutia konferencie OSN. Je to výročný deň, keď bola v roku 1945 založená Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Jej cieľom je spojiť svet v aktivitách, ktoré podporujú celosvetové povedomie o význame potravy pre človeka, ako aj vytváraní a podporovaní opatrení, ktoré zabezpečia potravinovú bezpečnosť a výživnú stravu pre všetkých.

          Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom zdravotnom stave jedinca.

          My sme si tento deň pripomenuli zdravou ovocnou desiatou, ktorú naša škola pripravila pre svojich študentov, za čo jej ďakujeme.

        • Ponožkový október

        • 19. 10. 2021
        • Milí spolužiaci a učitelia!

          V mene žiackej školskej rady by sme vás chceli informovať, že v našej škole prebieha počas mesiaca október zbierka s názvom PONOŽKOVÝ OKTÓBER.

          Cieľom tejto zbierky je vyzbierať čo najviac NOVÝCH PONOŽIEK ľubovoľných farieb a veľkostí pre ľudí v núdzi. Aj jediným párom dokážete vyčariť úsmev či ochrániť.

          Iba 30 minút trvá, kým pri teplote 0 °C vzniknú na nechránených nohách omrzliny. Pri teplote -15 °C sa tento čas skracuje na 5 -10 minút.

          Nebuďme ľahostajní k nášmu okoliu. Pomôžme, keď môžeme a spravme dobrý skutok, ktorý nás nestojí vôbec veľa námahy.

          Ak sa rozhodnete do tejto zbierky zapojiť, prineste nové ponožky do školy a odovzdajte do krabice pri zborovni. Všetky ponožky na konci októbra odovzdáme OZ Podaj ďalej, ktoré ich venuje ľuďom v núdzi.

          Ďakujeme!

        • Kvetinová výzdoba

        • 18. 10. 2021
        • Jesenná príroda je pokojná a krásne pestrá a nám záleží na tom, aby vám aj kvetinová výzdoba našej školy navodzovala takéto pocity. Jednoducho, aby sme sa tu všetci cítili dobre. Preto sme sa postarali o naše rastlinky. Vymenili sme im zeminu, nasadili aj nové kvietky a ozdobili kvetináče. Dúfame, že sa vám to bude páčiť a spríjemní vám to dni strávené v našej škole. Žiaci III.C triedy a p. uč. Tomková a Šoltésová.

      • Skills Slovakia - Gastro Junior - METRO CUP KUCHÁR - záujemcovia sa môžu hlásiť
        • Skills Slovakia - Gastro Junior - METRO CUP KUCHÁR - záujemcovia sa môžu hlásiť

        • 13. 10. 2021
        • V tomto školskom roku sa bude organizovať už 11. ročník postupovej celoštátnej súťaže hotelových akadémií a stredných odborných škôl Skills Slovakia - Gastro Junior - METRO CUP KUCHÁR. Cieľom a zmyslom súťaže je nájsť zručných kuchárov, ktorí by mohli byť nominovaní do juniorského a neskôr do seniorského tímu kuchárov a cukrárov SZKC, ktorý bude reprezentovať Slovensko na domácich aj zahraničných gastronomických súťažiach. 

          Kto by mal záujem zapojiť sa do tejto súťaže, nech osobne vyhľadá v kuchyni p. majstra Damiána Kolesára. Záujemcovia sa môžu hlásiť do konca tohto týždňa. 

        • KURZ CARVINGU

        • 4. 10. 2021
        • Aj tohto roku sa bude na našej škole organizovať "Kurz carvingu". Ak máte šikovné ruky, fantáziu a chcete si rozšíriť svoje praktické zručnosti, prihláste sa u p. majstra D. Kolesára. Cena kurzu bude 70 € (žiaci školy). Prihlásiť sa môžu aj záujemcovia, ktorí nie sú žiakmi školy - cena kurzu 140 €. Kurz by sa mal konať 14.10 - 15.10.2021. Veľa zaujímavého o carvingu si môžete prečítať aj v priloženom súbore - Carvingove_listy_(1).pdf Na fotografiách môžete vidieť, že naši prváci sa snažia už aj počas odborného výcviku získať základné zručnosti, ktoré si budú môcť prehĺbiť práve na tomto kurze. 

        • BARISTICKÝ KURZ

        • 23. 9. 2021
        • Chcete nazrieť do tajov baristiky? Chcete sa naučiť profesionálne pripravovať kávu? Teraz máte túto možnosť. Prihláse sa na "BARISTICKÝ KURZ". Predbežný termín konania je 8.11.2021 - 12.11.2021. Cena kurzu je 100 €. Svoj záujem môžete nahlásiť u p. Daniela Kropúcha. 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.